Distributieketting vervangen

Wat zijn de kosten om een distributieketting te vervangen?

Gemiddeld kost het 3.5 uur om uw distributie ketting te vervangen

Wat is het verschil tussen een distributieriem en distributieketting?

Ondanks dat een distributieriem en ketting dezelfde functie hebben, zit er toch verschil in de werking. Bij een distributieriem heb je intervallen voor controle en vervanging. Dit gebeurd automatisch naar een bepaald aantal kilometers of een bepaald aantal jaren. Het voordeel van een distributieketting is dat deze duurzamer is en langer mee gaat. Het nadeel van een ketting is dat de niet preventief vervangen of gecontroleerd wordt, waardoor deze altijd kan breken. De motoren in moderne auto’s worden steeds compacter en dus ingewikkelder, en dus gaan distributiekettingen uit oude auto’s vaak langer mee.

Wanneer moet je een distributieketting laten vervangen?

Het is belangrijk dat je een distributieketting tijdig vervangt. Doe je dit niet dan kan dit grote gevolgen hebben voor de motor. Het vervangen van een distributieriem of een ketting is een stuk goedkoper dan de reparatie aan je motor die volgt wanneer je deze niet tijdig vervangen hebt. De levensduur van een distributieketting hangt van verschillende factoren af, zoals weersomstandigheden, gebruiksomstandigheden, onderhoud en de spanning van de riem. Vaak wordt er gevraagd bij welke kilometer afstand de distributieketting vervangen moet worden. Op deze vraag is helaas geen duidelijk antwoord te geven, aangezien dit verschilt per auto. We raden je in dit geval aan om contact op te nemen met de dealer van de auto. Is de distributieriem al geknapt dan is het belangrijk dat je niet meer verder rijdt en er direct een nieuwe in laat plaatsen.

Wat is de levensduur van een distributieketting?

De levensduur van een distributieketting verschilt per auto. De een rijdt bijvoorbeeld dagelijks 100 kilometer in de auto, terwijl een ander slechts één keer per week de auto gebruikt om een klein stukje te rijden. Het is daarom ook vaak logisch dat de levensduur van een distributieketting wordt aangegeven in het aantal kilometers in plaats van het aantal jaar. Het is immers voor iedereen een ander moment wanneer het aantal kilometers wordt bereikt. Het is daarom belangrijk om regelmatig de distributieketting te laten controleren, om er op deze manier zeker van te zijn dat de distributieketting nog goed is. Wanneer de distributieketting vervangen moet worden, kunt u dit het beste zo snel mogelijk laten doen voordat er eventueel andere schade aan de auto/motor ontstaat. Toch is er wel een gemiddelde waar u rekening mee kunt houden. Meestal gaat een distributieketting zo’n 100.000 a 150.000 kilometer mee. Hierna moet de distributieketting vaak vervangen worden. Het is namelijk zo dat wanneer u de distributieketting langer gebruikt, de ketting niet meer goed zijn werk doet. Mocht u twijfelen of de distributieriem vervangen moet worden, dan kunt u dit altijd laten controleren bij een garage. Het is uiteraard mogelijk om hiervoor een afspraak in te plannen. Wij controleren voor u of uw distributieketting al aan vervanging toe is. Wanneer dit nog niet zo is, kunnen zij vaak wel een inschatting geven van wanneer dit wel ongeveer het geval zou zijn, zodat u ook rekening kunt houden met de kosten die hierbij komen kijken. Wanneer de distributieketting inderdaad al aan vervanging toe is, kunt u deze ook gelijk laten vervangen zodat u weer veilig de weg op kunt en er geen verdere schade ontstaat aan de auto.

Kan ik de distributieketting zelf vervangen?

Uiteraard is het mogelijk om een distributieketting ook zelf te vervangen, maar hierbij is technisch inzicht wel noodzakelijk. Het is een lastige klus dus wij raden alleen aan hier zelf mee aan de slag te gaan als u over de juiste kennis beschikt. Doordat elke auto net iets anders in elkaar zit, is het lastig hier één beschrijving voor te geven. Het is daarom raadzaam om hier documentatie over op te zoeken die hoort bij uw auto.

Wanneer u zelf een distributieketting gaat vervangen, heeft u echter geen recht op garantie. Mocht er dus toch iets misgaan, dan kunnen de kosten uiteindelijk een stuk hoger oplopen dan wanneer u dit direct bij een garage laat doen. Twijfelt u of u een distributieketting zelf kan vervangen? Neem dan geen risico en laat dit door een specialist zelf uitvoeren.